Charly Gotlib: Eindelijk weer navigatie in de Dakar

Zijn 25ste Dakar zit er bijna op en Charly Gotlib, de navigator van Frits van Eerd op de Jumbotruck, is tevreden over zijn jubileum-editie. Voor het eerst sinds de Dakar naar Zuid-Amerika verhuisde was er weer echt wat te navigeren. “De organisatie heeft het juiste spoor gevonden.”

De voorlaatste etappe, de twaalfde van deze Dakar, kreeg van Gotlib het predicaat ‘mooi en snel’. “Zeer snel zelfs en we hebben het ook snel gedaan. Bijna perfect. Frits heeft goed gereden en ook de navigatie ging goed.” De Jumbotruck moest maar één keer stoppen, wegens een lekke band. “Maar ook die hebben we zeer snel gewisseld: 12 minuten, ons nieuwe record.” Precies die 12 minuten betekende het verschil tussen de 13de of de 18de plaats, waarmee de equipe uiteindelijk genoegen moest nemen.

Met 25 edities op zijn naam, is Gotlib een van de weinigen die een werkelijk oordeel kan geven over de zwaarte van de bijna voorbije Dakar 2014. “Zeker niet de zwaarste – die waren in Afrika – maar wel een zeer zware”, meent de Antwerpenaar. “Dat zie je ook aan het aantal deelnemers dat nog over is. Dat is een goede zaak: het mag een beproeving zijn. De organisatie heeft kennelijk die paar jaar nodig gehad om te zoeken. Wat mij persoonlijk zeer verheugde was dat er, voor het eerst sinds we in Zuid-Amerika rijden, ook weer echt wat te navigeren was. Veel meer dan in de voorgaande jaren, waarin de navigator meer een co-piloot was. Nu werd er serieus een beroep gedaan op navigatie.”

Dat er veel uitvallers zijn en dus minder voertuigen die sporen maken op de proef, maakt volgens Gotlib in de navigatie weinig uit. “Niet ieder spoor is het goede. Ik zou nooit adviseren om zomaar sporen te volgen. Een piloot heeft die neiging wel. Vandaag hadden we het ook een keer: er liep een heel mooi spoor naar links en in de verte was een stofwolkje te zien. Dus Frits ging achter dat stofwolkje op dat spoor aan, maar ik zag meteen dat het niet de juiste kompasrichting was. We moesten een kleiner spoor hebben, 100 meter terug, iets verder naar links. Dat was het juiste spoor. Bijkomend voordeel was dat er geen stof was.”  

Met inmiddels ruim 5300 wedstrijdkilometers achter de rug, blijft Gotlib voorzichtig over de laatste 157 die deze zaterdag nog op het menu staan. “Niet te onderschatten. Vooral voor de trucks is dat nog een lastige special, met smalle paden, ravijnen en haakse bochten. In de Dakar ben je er nooit bijna; je moet tot de laatste meter blijven opletten.” 

Bekijk de uitzending van RTL GP Dakar terug.

Foto: Rallymaniacs

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort DAF CF T4