Laatste loodjes naar de finish

Een lekke band, veel stof en een keer of tien stoppen wegens een te hete motor: ook de laatste loodjes wegen zwaar voor Erik van Loon en Wouter Rosegaar in deze Dakar Rally. Ondanks die narigheidjes wist Van Loon de 22ste tijd te posten. “En daar kan ik niet anders dan tevreden mee zijn”, vond hij.

De voorlaatste etappe van de Dakar bestond uit een special van 350 kilometer met de finish in de buurt van Copiapó en daarna nog eens een even zo lange verbinding naar het bivak in La Serena. In de top van het klassement zorgden het zand en de duinen voor spektakel, doordat Stéphane Peterhansel teamorders aan zijn laars leek te lappen en de leiding in het klassement overnam van Nani Roma. Het verschil na ruim 5300 kilometer racen bedraagt 26 seconden.

Erik van Loon volgt op gepaste afstand. Hij deed een uur langer over etappe 12 en heeft in het klassement (27ste plaats) bijna 18 uur achterstand. Het kan Van Loon, met de eindstreep in zicht, weinig meer schelen. Het enige wat hem nog interesseert, is de finish halen. Dan moet zijn auto het nog één dag blijven doen. “Als ’ie het morgen niet doet, hang ik ’m achter de vrachtauto.” De laatste etappe naar de finish in Valparaíso bevat nog 157 kilometer tegen de klok. In de beschrijving is sprake van ‘heuvels begroeid met cactussen, waar voorzichtigheid geboden is’.

De HRX Ford moest in de twaalfde etappe een paar keer op adem komen en afkoelen. De motor werd te warm om door te kunnen rijden. “Nog één keer een dag normaal rijden, zat er ook nu niet in”, verzuchtte Van Loon. “Het rijden zelf ging prima, maar dat is deze rally sowieso niet het probleem. In de duinen ging het hartstikke goed. We moesten alleen wel een keer of tien stoppen omdat de motor te warm werd. Ik ga ’m niet op de voorlaatste dag over de kling jagen.”

Wegens de problemen van de elfde etappe (wielen kapot, banden lek) mocht Van Loon pas als 50ste van de 63 nog resterende auto’s in de race starten. Daardoor was het moeilijk om snel naar voren te komen. “Veel stof. In het begin hebben we meer staan wachten tot het stof wat optrok, dan dat we konden rijden. In het stof van een truck hebben we toen nog een band lek gereden. Als je dat allemaal optelt, kan ik met de 22ste tijd niet anders dan tevreden zijn.”

Foto: Rallymaniacs

Tags: Dakar 2014 Erik van Loon Wouter Rosegaar HRX Ford