Frits van Eerd: Tevreden met prachtige dag

Met een tevreden glimlach kwam Frits van Eerd aan in het bivak van Antofagasta. De tiende etappe van de Dakar was hem uitstekend bevallen. Op een lekke band en een gemist waypoint na, tufte Van Eerd zonder problemen door de 631 kilometer lange proef. Vanwege 40 minuten straftijd kreeg hij (voorlopig) de 19de tijd toebedeeld.

De straftijd hoort bij het missen van een waypoint in de duinen. Van Eerd’s navigator Charly Gotlib kwam er toch zijn eigen schande en teleurstelling pas achter dat hij een waypoint had gemist, toen ze al uit de duinen waren. “Toen konden we niet meer terug”, vertelt Van Eerd. “Ontzettend jammer, want het ging fantastisch. Er zaten een paar heel heftige duinen bij en we kregen er nog een keer een lekke band – had ook niet gehoeven – maar verder ging het super.”

De duinen vormden het eerste deel van de proef, die in tweeën werd gesplitst door een geneutraliseerde verbinding over het asfalt: een lang en saai stuk van 185 kilometer. “Niet zomaar een stukje dus. Je moest daar oppassen dat je niet in slaap sukkelde. Het haalde ons ook alle drie uit het ritme. Bij het begin van het laatste deel van de special moesten we onszelf weer even oppeppen.”

Dat tweede deel, ongeveer 200 kilometer, maakte de vervelende onderbreking meer dan goed. Van Eerd genoot van de wildernis in Chili. “Zo mooi. Niet alleen de proef, ook de omgeving. Zo indrukwekkend wijds. Het is ongelooflijk dat er zulke gebieden zijn: 200 kilometer zonder dat er iets staat, zonder dat je iets ziet.”

Van Eerd is niet bevreesd voor de koninginnerit die morgen op het programma staat. De elfde etappe gaat over 605 kilometer van Antofagasta naar El Salvador, dwars door de Atacama-woestijn met als toetje de beruchte duinen van Copiapo. “Ik zie daar helemaal niet tegenop. Ik heb er wel zin in eigenlijk.”

Bekijk de uitzending van RTL GP Dakar terug.

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort DAF CF T4