Frits van Eerd: Blij met gruwelijk steile duinen

Als nummer 39 starten en met de 18de tijd finishen: Frits van Eerd had een prima dag. De negende etappe van de Dakar 2014, van Calama naar Iquique, was bepaald geen eenvoudige, maar Van Eerd stuurde de Jumbotruck er probleemloos en – niet onbelangrijk – schadevrij doorheen.

De 422 kilometer lange proef was volgens Van Eerd ‘een echte Dakaretappe’. “Niet alleen lang, maar ook best moeilijk”, vertelde hij in Iquique, waar de finish inmiddels traditiegetrouw onderaan een spectaculaire afdaling van 3 kilometer ligt. “De eerste 150 kilometer was heel zware piste, met veel feshfesh op een superslechte ondergrond. Dat was bijna niet te doen. Ik heb er op dat stuk al een heleboel met schade zien staan, dus ik heb een tandje terug geschakeld. Ik heb de laatste dagen al genoeg schade gehad. Daar had ik nu even geen zin meer in.”

In die opzet slaagde Van Eerd. Hij en zijn bemanning hoefden niet één keer uit hun stoel. Ook niet in de duinen, die voor velen een probleem waren. “Niet voor ons”, zei Van Eerd. “Ik heb één keer moeten draaien omdat we niet goed uitkwamen, maar dat was alles. Daardoor heb er daar een heleboel achter me gehouden die aan het zoeken en draaien waren.”

Dat verbaasde Van Eerd niet, want het was een pittig stukje zo net voor de afdaling. “De duinen van Iquique zijn heftig. Gruwelijk steil omhoog maar net zo gruwelijk steil naar beneden. Maar duinen gaat bij ons eigenlijk altijd wel goed. Dat is mooi, want de komende dagen staan er nog genoeg op het programma, heb ik begrepen. Laat maar komen: ik ben er blij mee.”

Eimbert Timmermans was lang in de weer bij XDakar-teamgenoot Erik van Loon, die opnieuw met een kapotte multiriem stond. Hij deed dan ook ruim een uur langer over de special dan Van Eerd. 

Bekijk de uitzending van RTL GP Dakar terug.

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort Eimbert Timmermans Eric Verhagen Nick Verhoeven DAF CF T4