Frits van Eerd: Etappe zonder gezeik

De zevende etappe van de Dakar 2014, een lus van 500 kilometer in de bergen bij Salta, was voor Frits van Eerd letterlijk en figuurlijk ‘een dag zonder gezeik’. Al 25 kilometer na de start moest Van Eerd ontzettend plassen. Hij besloot het op te houden tot de finish, waar de Jumbotruck deze keer ongeschonden aankwam.

Het lag niet aan zijn volle blaas dat Frits van Eerd met de elfde tijd wist te finishen. “We hebben gewoon heel hard gereden. Het was geen moeilijke etappe, wel een lange en vooral een heel snelle. Misschien wel een beetje te snel eigenlijk. Ruim 500 kilometer, vijf uur sturen, maar het voelt als een uur. Vooraf dacht ik: ‘500 kilometer, dat wordt een lange dag’, maar het was voorbij voor ik er erg in had.”

Hoewel niet moeilijk, was het wel spannend, juist door de snelheid. “Er was ook best wat stof, waardoor je tot in de puntjes van je tenen geconcentreerd moet zijn. We hebben een poos in het  stof van met name Jo Adua (Team De Rooy) gereden en dan moet je echt scherp blijven. 4 kilometer voor de finish zagen we nog een van de Astana’s op zijn kant liggen. Maar wij hebben niks meegemaakt onderweg: geen lekke banden, geen schroefje los, nog geen krasje in de lak. Eindelijk is alles eens helemaal goed gegaan. Dan is het heerlijke autosport. Hier doe ik het voor. Ik heb echt genoten.”

Van Eerd was wel heel blij dat hij aan de finish was. “Ik was vergeten te plassen voor de start en al na 25 kilometer moest ik ontzettend naar de wc. Ik heb overwogen om een sanitaire stop te maken. Dan zit je te twijfelen: wel stoppen, niet stoppen... Maar het rijden ging zo lekker, dat ik het toch niet heb gedaan. Maar aan de finish was ik héél snel uit de auto. Dat luchtte op zeg.”

Ook de tweede XDakar-truck, van Eimbert Timmermans, ging als de brandweer. Hij reed de 18de tijd.  

Bekijk de uitzending van RTL GP Dakar terug.

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort Eimbert Timmermans Eric Verhagen Nick Verhoeven DAF CF T4