Weinig werk voor Wouter Rosegaar in jubileumetappe

Zijn honderdste etappe in de Dakar Rally was bepaald niet de meest enerverende voor Wouter Rosegaar. De navigator van Erik van Loon viel zelfs bijna in slaap op de zevende proef. “Er zaten stukken bij van 25, 30 kilometer alleen maar rechtdoor. Dan is er voor Wouter weinig te doen”, vertelde Van Loon, die de elfde tijd klokte.

Van Loon omschreef de lange (533 km) proef in de omgeving van Salta als ‘een beetje saai’. Het waren de hoge snelheden en de ijle lucht – de auto’s kwam boven de 4000 meter – die het toch inspannend maakten. Van Loon besloot al snel om geen gekke dingen te proberen. “Ik heb Garafulic (Mini) ingehaald en nog een Toyota en toen zag ik Bernhard ten Brinke in mijn spiegel opduiken. Bernhard was bij de start al zo gretig, die heb ik maar voorbij laten komen. Ik wist dat hij sneller zou zijn dan ik. We zijn er een poosje achter blijven zitten en konden hem goed volgen, maar ik de modder was ik de auto bijna een keer kwijt. Dat heb ik in de Baja Spanje ook gehad, dus dat was het signaal om het gas een beetje los te laten.”

De HRX Ford had het op die grote hoogte niet gemakkelijk, maar legde de proef toch af met een gemiddelde snelheid van boven de 100 kilometer per uur. “De Mini’s kan ik op die hoogte niet bijhouden”, merkte Van Loon. “En je ziet vandaag duidelijk het voordeel van de buggy van Carlos Sainz. Die haalt op die lange, rechte stukken makkelijk de 200 kilometer per uur.”

Bij de start van de proef van morgen – op Chileense bodem na een lange verbindingsrit naar de andere kant van de Andes – staat Van Loon achter Ten Brinke. Dat is een voordeel, vindt hij. “Bernhard is sneller dan ik, dus dan heb ik niet zo veel last van het stof.”

Foto: Rallymaniacs

Beluister de voicemail van Erik van Loon.
Beluister de voicemail van Wouter Rosegaar.

Bekijk de uitzending van RTL GP Dakar terug.

Tags: Dakar 2014 Erik van Loon Wouter Rosegaar HRX Ford