Gebroken kabeltje haalt de vaart eruit bij Erik van Loon

Met een 22ste plaats in de zesde etappe sloot Erik van Loon de eerste week van de Dakar 2014 af. Die klassering was enigszins teleurstellend, aangezien Van Loon lange tijd op de zevende, achtste positie door de checkpoints kwam. Een gebroken kabeltje haalden in het tweede deel van de proef naar Salta de vaart eruit.

Erik van Loon en Wouter Rosegaar leken op weg naar hun vierde top 10-klassering in zes dagen tijd. Met de achtste tijd sloten ze het eerste deel van de 424 kilometer lange proef af. Op de neutralisatie richting deel 2 merkte Van Loon echter dat zijn gaspedaal niet meer reageerde. Na wat gefrummel aan een kabeltje functioneerde alles weer, maar in de proef ging het nog een keer of zes mis. “Elke keer uit de auto, even frunniken en dan deed ‘ie het weer. Voor even. Hartstikke jammer, want ik kon die mannen best hebben.”

Van Loon zat in het eerste deel van de proef lange tijd in het stof van Gerard de Rooy. Daardoor liep zijn achterstand op de koplopers bij de auto’s ietsje meer op dan wanneer hij vrij baan zou hebben, zoals de anderen. “Maar met de achtste tijd was ik dik tevreden.”

Voor de start van de tweede proef gold de startvolgorde volgens de tijden van de eerste proef. Dat betekende dat Van Loon even moest wachten op een aantal coureurs die achter hem waren vertrokken, maar die een iets snellere tussentijd hadden gereden. “We zaten met vier man binnen een minuut. Ik, Nasser Al-Attiyah, Carlos Sainz en Vladimir Vasilyev. Al-Attiyah en Sainz zijn natuurlijk toch een beetje diva’s, dus die heb ik voor laten gaan. Dat minuutje meer of minder maakt me dan niet zo veel uit en zij zijn toch sneller dan ik. Maar ik wilde ze wel enigszins bijhouden en die Vasilyev kon ik zeker wel hebben.”

Achter de topcoureurs aan zette Van Loon flink het gas erop, maar dat werkte dus niet door dat onwillige kabeltje. “En dan zak je van 8 naar 22. Op het laatst heb ik nog flink zitten pushen, maar Wouter zei ook al tegen me: ‘Laat maar, dat maak je toch niet meer goed en straks gaat er echt iets kapot’. Daar had hij wel gelijk in.”

Van Loon kijkt met gemengde gevoelens terug op de eerste week, waarin één heel slechte dag en drie topdagen zaten, die er samen voor zorgden dat hij 17de algemeen staat. “Vooraf had ik getekend voor de klassering die ik nu heb, maar nu we duidelijk hebben laten zien met de top 10 mee te kunnen, is het toch een beetje teleurstellend. Maar goed, de Dakar is nog niet gedaan. Er gaat echt nog wel wat gebeuren in de tweede week. Ik heb zelf hier en daar wel wat missertjes gemaakt, maar het rijden gaat fantastisch en Wouter en ik vormen een goede eenheid in de auto. Ik heb niks te lijden gehad van de eerste week, ook al was die pittig, maar een dagje om even bij te tanken is wel goed.”

Beluister de voicemail van Erik van Loon.

Bekijk de uitzending van RTL GP Dakar terug.

Tags: Dakar 2014 Erik van Loon Wouter Rosegaar HRX Ford