’30 kilometer-duivel’ achtervolgt Frits van Eerd

Al drie keer was het op 30 kilometer voor de finish raak voor Frits van Eerd: lekke band. In de zesde etappe van de Dakar sloeg de ’30 kilometer-duivel’ opnieuw toe. “Wéér een lekke band! Ik weet niet wat het is, maar elke dag is het 30 kilometer voor de finish prijs. Je zou er wat van krijgen.”

De zesde etappe van de Dakar 2014 was maar een korte (156 kilometer) voor de trucks, maar daarom niet minder gevaarlijk. Smalle paadjes met haarspeldbochten langs diepe afgronden in combinatie met veel stof dwongen Frits van Eerd om het niet al te gek te maken. Inhalen was levensgevaarlijk. “Ik ben er toch een paar voorbij gegaan, maar dat voelde niet echt prettig. In het stof zag je weinig en die afgronden waren best diep.”

Van Eerd besloot daarom de voet van het gaspedaal te halen en zodoende de Jumbotruck veilig af te leveren in Salta, waar de rustdag is. De enige schade was een ster in de voorruit; het gevolg van een laaghangende tak waar vrijwel alle vrachtwagens met een behoorlijke vaart tegenaan reden.

“Net toen ik dacht dat we er heelhuids doorheen waren gekomen, kregen we die lekke band. En verdomd, wéér op 30 kilometer voor de finish. Gelukkig konden we het redden met bijpompen en hoefden we niet te wisselen. Het kostte hooguit een paar minuutjes.”

Van Eerd sloot de eerste week van de Dakar af met een 18ste plaats en staat 20ste in het klassement. “Ik had liever iets hoger gestaan, maar we zijn binnen. Heel en happy. Dat is het belangrijkste. De auto wordt nu gewassen en dan gaan de monteurs alles goed nalopen. Ik denk niet dat ze heel veel werk hebben, want schade heb ik niet. Morgen even een dagje uitrusten en opladen en dan zondag weer het gas erop.”

Beluister de voicemail van Frits van Eerd.

Bekijk de uitzending van RTL GP Dakar terug.

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort DAF CF T4