Goed verstopt waypoint kost Van Eerd tijd

Na de ellende van de vierde etappe viel de vijfde dag Frits van Eerd eigenlijk best mee. Het zware zand en de extreme temperaturen in de Argentijnse woestijn deerden hem niet. Wat hem vandaag tijd kostte was een goed verstopt waypoint waar zelfs de ervaren navigator Charly Gotlib, bezig aan zijn 25ste Dakar, niet uit kwam. De Jumbotruck kwam met de 20ste tijd over de streep.

“We hebben lekker gereden en er is niets kapot aan de auto. Dat waypoint was eigenlijk het enige jammere van vandaag”, vertelt Van Eerd in het bivak in Tucuman, waar het tegen middernacht nog altijd vies warm was. “Na de ellende van gisteren, met kapotte turbo’s en een gat in de carter, kon ik pas als 33ste beginnen aan de proef, maar het ging meteen vanaf de start uitstekend. Ik denk dat we aardig in de richting van de top 10 zaten toen we de woestijn uit kwamen. Maar toen moesten we dat waypoint zoeken en dat konden we maar niet vinden. Ik heb een goede navigator, een van de besten van de Dakar, maar zelfs Charly kwam er niet uit. We hebben oneindig rondjes gereden en ondertussen kwam natuurlijk het halve veld weer voorbij. Dat was wel een hysterisch moment.”

De Jumbotruck had het in het mulle zand met die hoge temperaturen (47 graden) zwaar te verduren. “De motor werd wel erg heet, maar dat heeft niet voor problemen gezorgd. Voor mezelf maakt het niet veel uit. Ik heb het hele jaar een paar keer per week getraind voor de Dakar en ben topfit.”

Dat de etappe met 100 kilometer werd ingekort, onder meer vanwege de hitte, had voor Van Eerd dan ook niet gehoeven. Ook vindt hij het jammer dat de trucks morgen maar 156 kilometer special hebben, terwijl de auto’s 424 kilometer moeten afleggen. “Het terrein zal zich wel niet lenen voor de trucks. Ik vind het jammer. Hoe langer de etappes, hoe liever ik het heb. Laat mij maar rijden.”

De tweede XDakar-truck, van Eimbert Timmermans, reed de 19de tijd.

Beluister de voicemail van Eimbert Timmermans.

Bekijk de uitzending van RTL GP terug over de vijfde etappe 

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort Eimbert Timmermans Eric Verhagen Nick Verhoeven DAF CF T4