Van Loon maakt sprong na foutloze rit

Erik van Loon is bezig aan zijn zesde Dakar, maar maakte nog nooit zulke zware etappes mee als in deze editie. Ook in de vijfde etappe, van Chilecito naar Tucuman, was het weer raak. Van Loon en zijn navigator Wouter Rosegaar kwamen er desondanks prima doorheen en finishten als negende.

Aanvankelijk was Van Loon elfde, maar dat werd later bijgesteld. “Een aantal auto’s die voor ons zijn gefinisht hebben minimaal een waypoint gemist. Daar krijgen ze straftijd voor. Wij hebben dat waypoint wel gehaald, in één keer zelfs. Goed werk van Wouter.” In het klassement blijft Van Loon 18de, al zijn de verschillen wat kleiner geworden.

De uit twee delen bestaande etappe zou 527 kilometer beslaan, maar de laatste 100 kilometer werden om veiligheidsredenen geschrapt. Dat is volgens Van Loon maar goed ook. “Het was me een bak ellende. Ik heb nog nooit zulk los zand meegemaakt. Zelfs in Dubai niet. Het is dat wij redelijk vooraan rijden, maar ik moet er niet aan denken dat we er als vijftigste auto doorheen zouden moeten, achter trucks aan. Dan is het al helemaal kapot gereden en kom je er echt niet meer doorheen. Als het zo doorgaat, krijgt Thierry Sabine toch nog zijn zin. Dan komen er maar een paar aan de finish.”

Het grootste probleem voor Van Loon was de hitte. Buiten was het 48 graden, in de auto was het 51 graden. “En dan hebben wij nog airco.” Door de warmte werd ook de motor van de HRX Ford te heet. “We hebben een ander motormanagementsysteem waardoor het brandstofverbruik zuiniger is, maar waardoor de motor ook eerder heet wordt. We zijn wel tien keer gestopt om het te laten afkoelen, al gaat dat bij zulke temperaturen ook niet echt goed. Maar goed, liever een uur verliezen met een paar keer stoppen dan uitvallen.”

De verloren tijd maakte Van Loon dankzij uitstekend navigatiewerk van Wouter Rosegaar weer ruimschoots goed door tot twee keer toe meteen een waypoint op te pikken waar anderen verkeerd reden of het punt zelfs helemaal niet konden vinden. Zij hebben daarvoor een penalty van een uur gekregen. Van Loon schoof zodoende op in de uitslag. “Wij hebben foutloos gereden. We hebben zelfs niet één keer vastgezeten.” 

Beluister de voicemail van Wouter Rosegaar

Bekijk de uitzending van RTL GP terug over de vijfde etappe 

Tags: Dakar 2014 Erik van Loon Wouter Rosegaar HRX Ford