‘Echte Dakardag’ werpt Frits van Eerd terug

Eén fout op snelheid heeft Frits van Eerd in de vierde etappe van de Dakar Rally ver terug geworpen. Een afstapje missen had als gevolg dat de Jumbotruck zwaar beschadigd was. De provisorische reparatie kostte drie uur tijd. Van Eerd eindigde de dag daardoor op de 35ste plaats.

De etappe van San Juan naar Chilecito was lang (657 km) maar vooral ook zwaar voor het materiaal. Van Eerd was dan ook niet de enige die tot laat op de special stond te sleutelen. Met hulp van Eimbert Timmermans kon Van Eerd in elk geval nog naar de finish rijden. Veel andere auto’s en trucks was dat niet gegund.

In het eerste deel van de proef deed Van Eerd het nog bewust kalm aan. “Dat was hopeloos voor de auto, zulk slecht terrein. Maar in het tweede deel, na de neutralisatie, was het veel beter en kon ik op snelheid gaan. Ik had al een paar auto’s ingehaald en had er nog een paar voor me die ik voorbij wilde. Ik zat er best lekker in, toen ik een afstapje miste.”

De Jumbotruck landde hard op de vooras. Door de klap braken de veren af, sloeg de cardanas door de carter en werd de turbo vernield. “Alles kapot. Dan moet je even resetten: oké, we zijn hier voor het spel. Een mooi resultaat is leuk, maar nu is het zaak om de boel weer aan het rijden te krijgen en in de wedstrijd te blijven. En ik ben echt blij dat ik er nog ben, want daar zag het niet naar uit.”

Onder leiding van Eimbert Timmermans leverden de mannen van XDakar een staaltje werk af waar McGyver een puntje aan kan zuigen. De turbo werd vervangen, het gat in de carter werd dicht gestopt met hout dat op zijn plaats werd gehouden met een doek en een spanband. “Maar het bleef lekken natuurlijk”, vertelt Van Eerd. “Ik denk dat we onderweg zeker 30 liter olie zijn verloren. Ook de turbo ging nog een keer kapot, dus we hebben de handjes vol gehad.”

Timmermans bleef bij de Jumbotruck in de buurt, maar Van Eerd besloot door te rijden toen ze onderweg Erik Wevers tegen kwamen, die met een kapotte aandrijfas stond. “Ik ben doorgereden en Eimbert heeft de HRX Ford op sleeptouw genomen. Als er bij mij nog iets mis ging, wist ik dat Eimbert nog achter me zat.”

De monteurs gingen in het bivak in Chilecito meteen aan de slag om de Jumbotruck weer op te kalefateren. "Die werken vannacht door, van boven tot onder onder de olie, maar morgen is hij weer spic en span", verwacht Van Eerd. 

De malaise kostte Van Eerd een goede klassering. Zijn kansen op de top 10 zijn vrij zeker verkeken. “De top 10 is gaaf en dat is en blijft een droom van me. Maar in de Dakar gaat het ook om jezelf herpakken, omgaan met tegenslagen en omstandigheden. Als je na zo’n dag de finish haalt, is de voldoening minstens even groot als wanneer je een top 10-klassering neerzet. In deze Dakar zeker, want het is een slagveld. En misschien ligt dat ook wel aan ons, want je ziet dat deelnemers die rustig doortokkelen gewoon blijven rijden en degenen die zitten te poken, eruit vliegen.”

Bekijk de uitzending van RTL GP terug over de vierde etappe 

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort Eimbert Timmermans Eric Verhagen Nick Verhoeven DAF CF T4