Van Loon met verstand naar twaalfde plaats

Op een keurige twaalfde plaats hebben Erik van Loon en Wouter Rosegaar de vierde etappe van de Dakar 2014 afgesloten. Ze deden 40 minuten langer over de 657 kilometer lange special dan dagwinnaar en klassementsleider Carlos Sainz. “Het had misschien wel wat harder gekund, maar dan had ik risico’s moeten nemen.”

Erik van Loon heeft nogal eens de neiging zichzelf te onderschatten, maar met twee keer top 10 en nu een twaalfde plaats laat hij zien best een aardig stukje te kunnen sturen. In de etappe naar Chilecito reed Van Loon met zijn verstand. “Het roadbook was slecht, in de zin dat de notes vaak niet klopten en dat veel gaten niet waren aangegeven. In het stof zag je die gaten dus pas laat. Wouter heeft wat dat betreft uitstekend werk geleverd. Maar ik ben ook best trots op mezelf dat ik er tegenwoordig in slaag een tandje terug te schakelen. De vering van de auto is best goed, maar als ik te hard door die gaten stuiter, ben ik ‘m soms even kwijt. Dat risico wilde ik niet nemen. Dan maar een paar minuten toegeven en de boel heel houden.”

De proef bestond uit twee delen, gescheiden door een geneutraliseerde verbindingsroute. In het eerste deel (217 km) liep het wat minder, vond Van Loon. “We hadden al vrij snel een lekke band en dat kostte tijd. Daarna zijn we nog gestopt bij Erik Wevers, die met een kapotte aandrijfas stond. Hij hoopte dat wij er eentje bij ons hadden, maar dat was niet zo. Hij heeft zelf in de achterbak staan zoeken om zeker te weten dat wij echt geen as bij ons hadden. Toen we weer verder konden, kwamen we achter de buggy van Sireyjol te zitten, die ontzettend veel stof maakte.”

In het tweede deel van de proef (284 km) was Van Loon in een rechtstreeks gevecht met de Fransman Lavieille verwikkeld. “Ik zat op zijn staart en soms was ik sneller, maar ik vond het beetje te link om er voorbij te gaan. Op het eind was het nog even lastig met navigatie en moesten we zoeken, maar al met al was het een prima dag met opnieuw een mooi resultaat. Het wordt zo steeds spijtiger dat we de tweede dag zoveel tijd zijn verloren door een technisch probleem. Haal die drie uur ellende eraf en we hadden riant in de top 10 van het klassement gestaan.”

Bekijk de uitzending van RTL GP terug over de vierde etappe 

Tags: Dakar 2014 Erik van Loon Wouter Rosegaar HRX Ford