Van Eerd tevreden na slopende etappe

Een paar lekke banden kostten Frits van Eerd meer tijd dan hem lief was, maar met de zestiende plaats in de slopende derde etappe van de Dakar 2014 was Van Eerd dik tevreden. “Het bivak ziet eruit alsof we al een week verder zijn. Het dunt snel uit. Dan ben ik blij met dit resultaat.”

Frits van Eerd, Charly Gotlib en Peter Vervoort lagen op koers voor een riante top 10-klassering tot ze, net als een paar dagen geleden, op 30 kilometer voor de finish een band kapot reden. “En even verderop nog een”, vertelt Van Eerd. “Dan moet je verder vooral rustig blijven en geen domme dingen doen, maar het was wel heel jammer. Zonder die lekke banden hadden we zesde of zevende kunnen worden. Dat is toch waar we voor komen. We gingen ontzettend goed: lekker gereden, veel trucks ingehaald. En dat terwijl het toch weer een moeilijke special was, met veel stenen. Je kon ook vandaag weer heel veel kapot rijden. Er is iets afgescheurd van het chassis, maar dat zijn de monteurs aan het oplossen.”

Van Eerd is blij dat het in het X Dakar-team allemaal goed gaat. Niet alleen bij hemzelf, maar ook bij Eimbert Timmermans, die als 43ste finishte in San Juan. “Als je ziet wat een ellende andere teams hebben… Overal, in alle categorieën. Ook vandaag is er weer een pak uitvallers. Er gebeurt wel ontzettend veel in deze Dakar.”

Ook de vierde etappe lijkt bij voorbaat weer een pittige te worden, vooral vanwege de afstand. De proef van 657 kilometer is de langste sinds de etappe van Zouerat naar Tichit in de Dakar van 2005. En dat was een beruchte etappe, waarin vrijwel iedereen zonder brandstof kwam te staan.

Van Eerd is blij met zo’n lange special. “Dat is goed voor ons. Veel kilometers, dat kunnen we goed gebruiken.”

Bekijk de uitzending van RTL GP terug over de derde etappe 

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort Eimbert Timmermans Eric Verhagen Nick Verhoeven DAF CF T4