Van Loon bewijst zich met nieuwe top 10-klassering

Na een dramatische tweede dag bewees Erik van Loon in de derde etappe dat hij wel degelijk bij de top van de Dakar Rally thuishoort. Met opnieuw een tiende plaats – net als in de eerste etappe – was Van Loon dan ook meer dan tevreden. “Zondag was dus geen toevalstreffer. Dat is hiermee bevestigd.”

Van Loon beloofde na afloop van de tweede etappe, waarin hij door een technisch mankement aan zijn auto uren tijd verspeelde, al dat hij voor de dagresultaten zou gaan. Die belofte kwam hij meteen na. “De techniek heeft me gisteren in de steek gelaten, maar hier bleek toch weer dat het in potentie gewoon een heel snelle auto is. Met een echt goede coureur aan het stuur, kan ie meedoen om de prijzen.”

Dankzij de tiende plaats van zondag had Van Loon er recht op vanaf de zeventiende plaats te starten, in plaats van in de achterhoede. “Daar kwam nog het geluk bij dat Carlos Sousa ook gebruik had gemaakt van die regeling. Hij zou voor mij starten, als zestiende. Maar Sousa is vannacht uitgevallen en die kwam dus niet aan de start. Een groot voordeel voor mij, want ik had ineens vier minuten ruimte voor me in plaats van twee minuten. Dat scheelde aanzienlijk in het stof, waardoor ik een hoog tempo kon rijden.”

Navigator Wouter Rosegaar loodste Van Loon feilloos door verraderlijke rio’s waar door de hoge waterstand de tracks maar ook gevaarlijke keien nauwelijks waren te zien. “Je weet niet waar er eentje ligt met jouw naam op, maar Wouter heeft dat perfect gedaan.”

Al vrij snel na de start werd Van Loon gepasseerd door de Zuid-Afrikaan Leeroy Poulter, die uiteindelijk derde zou worden deze etappe. “Die knaap rijdt echt hard”, vertelt Van Loon. “We hebben hem maar langs gelaten. Kon hij mooi het spoor uitzetten. Daar hebben wij van geprofiteerd.”

De vele keien en onder water verborgen rotsen en gaten maakten de derde etappe, van San Rafael naar San Juan, nog best lastig. Klassementsleider Stéphane Peterhansel verloor bijna een half uur door zes lekker banden. En hij was niet de enige die daarmee te kampen had. Van Loon had er slechts eentje, op 60 kilometer voor de finish. “Dat kost twee minuten. Haal die eraf en we waren zevende geweest. Maar mij hoor je niet klagen. Ik ben dik tevreden met dit resultaat.”

Wat het voor het klassement betekent, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de wedstrijdleiding Van Loon de twee uur straftijd, die hij kreeg omdat hij de maximale tijd voor het afleggen van de proef met drie minuten had overschreden, heeft kwijtgescholden. “Ik heb officieel nog niet gehoord, maar het zou heel mooi zijn als dat inderdaad zo is.” Van Loon staat voorlopig op plaats 39 in het klassement.

Beluister de voicemail van Erik van Loon.

Bekijk de uitzending van RTL GP terug over de derde etappe 

Tags: Dakar 2014 Erik van Loon Wouter Rosegaar HRX Ford