Frits van Eerd boos op zichzelf

Op 30 kilometer van de finish van de eerste special van de Dakar 2014 vergooide Frits van Eerd een vrij zekere top 10-klassering. Een lekke band kostte Van Eerd, zijn navigator Charly Gotlib en monteur Peter Vervoort dik twintig minuten. De Jumbotruck kwam als 27ste over de streep; bij het tussentijdse checkpoint lag Van Eerd nog op een prachtige zevende plaats.

“Het was mijn eigen stomme fout”, foetert Van Eerd onderweg naar het bivak in San Luis. “Ik ging iets te hard door een bocht en raakte een stuk rots. Daar reed ik de band linksachter op kapot. Het was een lastig punt met weinig ruimte. Voordat je zo’n band dan gewisseld hebt...

“Op dat ene moment na, was het een superdag”, vertelt van Eerd. “We gingen als een kogel. De auto is echt geweldig. Niets dan lof voor het werk van Eimbert Timmermans en zijn mensen. Op het eerste stuk al hebben we zo veel trucks ingehaald die voor ons waren gestart. Wuf van Ginkel onder anderen.

“Na het checkpoint stonden er een heleboel stil, veel met lekke banden. We waren dus gewaarschuwd. Ik heb ook eigenlijk best voorzichtig gereden, maar wilde wel goed de gang erin houden. Blijkbaar was ik dan toch net iets te overmoedig en raakte ik die rots. Zonder die lekke band hadden we zeker in de top 10 gereden. Het is jammer en ik baal er behoorlijk van, maar de truck heeft zich wat mij betreft vandaag dubbel en dwars bewezen. Dat schept vertrouwen voor de rest van de rally. We kunnen nog mooie dingen laten zien.”

De tweede truck van XDakar, bestuurd door Eimbert Timmermans, finishte probleemloos op de 19de plaats. Timmermans start dus morgen vóór Van Eerd.

Bekijk de uitzending van RTL GP terug over de eerste etappe 

Tags: Dakar 2014 Frits van Eerd Charly Gotlib Peter Vervoort Eimbert Timmermans Eric Verhagen Nick Verhoeven DAF CF T4